14-02-13

Het gouden ei

 

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.’

 


  • "Willen slapen, niet kunnen slapen en slapen werden samen één gedachte: Saskia overkwam op dit moment iets gruwelijks. Het was alsof hij voelde wat zij nu voelde- de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei, en alsof daarmee zijn wens eindelijk in vervulling was gegaan: één met haar worden."

 

In dit boek wil Tim Krabbé verschillende thema's met elkaar verbinden: liefde door en misdaad. Ze hangen volgens dit boek samen zoals een rode roos op Valentijn of een koffer bij toeristen.

Een koppel op reis, zij wordt ontvoerd. De ontvoerder ziet de liefde tussen het koppel en vraagt aan de man om hetzelfde lot te ondergaan als zijn vrouw, uit liefde voor zijn vrouw.

Titelverklaring 

De titel ‘Gouden Ei’ slaat op een droom van Saskia. Toen ze klein was had ze een keer gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd moeten zitten en ze kon niet doodgaan.

Eenzaamheid, liefde, geweld lopen door elkaar in dit boek. De wendingen en timing is bloedstollend. Het houdt je soms tegen om een blad om te slaan, om de rest te lezen uit angst voor de reflectie, uit angst voor wat er komen zal. De schrijfstijl is sec, zonder franjes noch details, bijna de naakte waarheid. Je loopt mee met de schrijver door het verhaal, dat geen verhaal is maar een feitenrelaas. De spanning groeit naarmate de lezer meer weet dan de personages in het boek. Je kan het geweld zien afkomen, zonder dat je kan ingrijpen.

  • In 1988 is Het gouden ei in Nederland verfilmd onder de naam ‘Spoorloos’. Vervolgens is het in 1993 verfilmd in Amerika onder de naam ‘The Vanishing’.
 
Stijl 

De stijl van Tim Krabbé is erg kenmerkend. Hij schrijft kort en zonder detail. Hij gebruikt geen woord teveel. Dit verhaal is geschreven vanuit een alwetend lezers perspectief. Een boek om te huiveren ipv te zweten onder deze warme zomer in BA.

Klein detail: Tim Krabbé is de broer van Jeroen

 

14:54 Gepost door BIB in boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.