20-03-11

De Leesclub

Zondag was een zonnige dag, zoals het woord zelf zegt. Het terrasje van Via Via lag er gezellig bij. Rustig kon men nog vlug je boek uitlezen, voor de leesclub begon. Hier een overzicht van de boeken die werden voorgesteld, aan jullie om ze daarna eens ter hand te nemen.

Lees meer...

21:45 Gepost door BIB in boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-11

Bafici

 

 

header_logo.png

Voor cinefielen en liefhebbers van de betere cinema begint het feest weer. het filmfestival van de onafhankelijke film opent op 6/3 zijn deuren in BA. Bafici is aan zijn 13de editie toe. In deze relatief korte tijd hebben zij een kwaliteitslabel uitgewerkt. Reeds 3 jaar werken ze samen met het filmfestival van Berlijn. Ook dit jaar zal de winnaar van de gouden beer hier als festival-sluiter getoond worden. Nadar and Simmin van de Iraanse cineast Asghar Farhadi.

Het filmfestival telt 426 films, lange en korte films, in 22 zalen en 11 locaties verspreid in de stad. Zoals de traditie het voorschrijft speelt de nationale film een belangrijke rol. 49 Argentijnse films en korte films zullen getoond worden, 11 ervan dingen mee naar een onderscheiding. Het festival wordt geopend met de film Vaquero, een Argentijnse premiere, in teatro 25 de Mayo op 6/3.

 

bafici_en_marcha_1_small.jpg

Bafici evolueert ook mee met de technologie. er zullen dit jaar films in 3D getoond worden. Tijdens de persconferentie in het mooie en praktische Museo Sivori in Palermo, sprak de minister van cultuur van de Stad Hernan Lombardi, en de directeur van Bafici, Sergio Wolf, over dit cultuur event waarop beiden fier mogen zijn.

De heer Lombardi zei dat hij met veel plezier een nieuwe editie van Bafici opent. Elk jaar groeit dit filmfestival zowel in culturele als economische waarde. "Bafici is een haven voor de export van onze cultuur en gedachtegoed. De faam die het festival heeft opgebouwd hebben we niet alleen te danken aan de bekwame mensen in de organisatie. Ook heb publiek daagt ons steeds weer uit om tot het uiterste te gaan. Het publiek in Buenos Aires, Argentinië, is een cultureel geschoold en veeleisend publiek."

Daarna dankte de heer Lombardi de verschillende ambassades die meewerkten aan deze editie, speciaal vernoemde hij de ambassade van Frankrijk, dat zoals elk jaar, goed is voor een groot aanbod aan films. Hij prees ook vooral de directie en de organisatie achter het festival:

"Sergio Wolf is geen man die op een comfortabele plaats bleef zitten, toen het festival een paar jaar terug reeds grote internationale faam had, hij zoekt steeds nieuwe uitdagingen en creaties die soms het gezonde verstand overstijgen, waardoor het kunst wordt."

 

Sergio Wolf bedankte iedereen die meewerkte aan het festival, in alle niveaus. Hij is nu 4 jaar in rij directeur van het festival en "elk jaar is het een nieuwe uitdaging om verder te gaan en te innoveren." Dit jaar ligt de klemtoon vooral bij de Argentijnse film. Vooral de uitdraging van de Argentijnse kwaliteitsfilm wil Bafici verder zetten. Samen met BAL, de organisatie om nieuw talent in contact te brengen met financiële middelen, wil Bafici werken aan een toekomst voor de cine in Argentinië en Latijns-Amerika. Ook het internationaal aanbod is dit jaar niet te onderschatten. Wolf legt uit dat de selectieraad zich dit jaar vooral gericht heeft op fictie, waarin de tijd driedimensionaal zal vertegenwoordigd zijn: verleden, heden en toekomst. Verder zijn er nieuwe categorieën bijgekomen, om de films meer gerichter tot bij het publiek te brengen. Naast fictie, is er nog de categorie van :

Kunst - Sport - Hartjes (Corazones) Hierdoor krijgen de films een extra dimensie naar het publiek toe. Vooral fier vermeldde hij de documentaire van Boca in de categorie Sport, waardoor er enig boe- en hoera-geroep in de zaal opsteeg.

Waar Wolf vooral aan wil werken is aan de doorstroming van de Argentijnse film naar de internationale markt. Producenten kloegen hierover en Bafici is bereid hierin een zeer actieve rol te gaan spelen. Hij was ook heel fier om de 3D films aan te kondigen die op het programma staan en de nieuwigheid van live muziek bij een paar geprogrammeerde films, dit in Teatro 25 de Mayo en in Metropolis. Hij sloot af dat hij nog zoveel te vertellen had, waarschijnlijk heel veel vergat, maar dat het festival in elk geval weer een voltreffer zal zijn.

De vragen van de pers waren gepaard aan eerst een paar woorden van lof naar Wolf toe. Toen een journalist vroeg wat er dit jaar verbeterd was aan het festival, antwoordde Wolf heel bescheiden:"Verbeterd? Als je bijna perfect bent, is het moeilijk om nog te verbeteren. (lachje)Uiteraard kan er altijd iets verbeterd worden, maar dat hoor ik dan liever na het festival van jullie, dan pas weet ik of onze verbeteringen geslaagd zijn."

Het festival opent zijn deuren op 6/3. In Abasto, de traditionele locatie, zullen alle zalen voorbehouden worden aan het festival. De kaartjes zullen dit jaar makkelijk op het internet kunnen gekocht worden. Andere locaties in de stad zijn te vinden op de website van het festival.

 

01:37 Gepost door BIB in filmen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-03-11

De leesclub

Buenos Aires Wereldboekenhoofdstad 2011 en wij doen mee!

Start leesclub VIA op zondag 13 maart 17 u in Via Via

Lees meer...

18:49 Gepost door BIB in boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-03-11

Eloisa Cartonera

Eloisa Cartonera is een cooperatieve in La Boca, Buenos Aires die handgemaakte boeken uitgeven van karton. Dit karton verzamelen ze van de cartoneros van Buenos Aires. "Onze boeken bevatten Latijns Amerikaanse literatuur. Het begon allemaal in 2001. We zijn een product van de crisis. We krijgen ook wel eens de kritiek dat we de crisis en de armoede esthetizeren. Toch is het zo niet echt gegaan. Een groep mensen kwam tesamen om op verschillende manieren samen te werken, om nieuwe dingen te leren, om een cooperatieve op te bouwen en te leren hoe we onszelf konden bedruipen en managen. Gaandeweg kwamen we tot een concept. Er werd enorm veel plezier, enthousiasme en liefde in ons werk gestoken. We kregen er elke dag meer en meer plezier in. De vorige kataloog bevatte 100 titels, en vandaag zijn we aan 200 titels toe. Tussen deze titels vind je poezie, theaterstukken, korte verhalen, literatuur voor kinderen, mythes..allemaal van Zuid-Amerikaanse schrijvers.

In hun kataloog vind je boeken van Rodrigo Rey Rosa, Alemian Manuelito, Gabriela Bejerma, Ricardo Piña, Andres Caicedo, Fabian Casas en anderen . Enrique Lihn is een Chileense schrijver die overal waar hij kwam een boek schreef, zoals in Peru, in Cuba en uiteraard in Buenos Aires. Van hem zullen ze een anthologie uitgeven 'Poeta y extranjero'.

Elois begon op een artistieke manier, maar al gauw groeide het project uit tot een sociaal programma. Zij kochten het karton van de cartoneros aan een iets hogere prijs dan ze normaal voor hun karton kregen. De cartoneros waren nieuwsgierig wat ze ermee gingen doen en voor ze het wisten werden ze uitgenodigd om mee te werken. Iedereen heeft zijn job in Elois, iedereen kan zijn steentje bijdragen. Cartoneros die niet konden lezen noch schrijven, krijgen nu bijscholing terwijl ze de boeken drukken. Zij geven ook de kans aan schrijvers die nog niet bekend zijn. Ook bekende schrijvers geven aan Elois een verhaal speciaal voor hun boeken. Onze droom is om te participeren in de Internationale boekenbeurs in Buenos Aires. Dat is niet makkelijk, want de stands zijn zeer duur. We zouden er dit jaar kunnen bijzijn, dit door sponsering van de Braziliaanse ambassade.


http://www.eloisacartonera.com.ar/

La mejor manera de comprar un libro es ir a la libreria en Brandsen 647, La Boca, la cual se encuentra abierta de lunes a sabados, 2-6pm. Aqui es donde encontraran los mayores catalogos y tambien pueden ver como se realiza todo el proceso junto.

Mas links para los ojos y oidos:

El Folk: Whashimgton Cucurto (Autor y Fundador) y otras charlas sobre Eloisa.
http://www.youtube.com/watch?v=rIBb2VJ5l4U
El Art: Fotos de Eloisa Artwork en la 27th Bienal de San Paolo, Sao Paolo.
http://www.projectbase.org.uk/ImageBank
Los Libros: un video casero de Eloisa de como lo hacen.
http://www.eloisacartonera.com.ar/videos.html

15:14 Gepost door BIB in boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereld boekenhoofdstad 2011

Vrijdag 4 maart in het huis van cultuur in Buenos Aires, gaf de burgemeester van Buenos Aires, Mauricio Macri, officieel de start van : Wereld boekenhoofdstad 2011. Buenos Aires mag dit jaar deze titel dragen. De kunstenares Marta Minujin stelde haar installatie voor: De Toren van Babel. Deze creatie zal het boegbeeld worden van andere activiteiten doorheen het jaar in teken van literatuur.

babel-dorrea-02.jpgDeze toren zal in mei op een strategische plaats worden gezet in de stad. De toren is 25 meter hoog en telt 20.000 boeken in verschillende talen, komende van landen over heel de wereld. Vrijdag stelden de landen die hieraan willen meewerken zich voor en gaven symbolisch een boek om in de toren te hangen. Tijdens de plechtigheid werd een maquette van de toren getoond. Landen die meewerkten zijn: Duitsland, Saudi Arabie, Oostenrijk, Azerbeiyan, België, Canada, Brazilie, China, Zuid Korea, Costa Rica, Croatie, Cuba, Denemarken, Ecuador, Verenigde Staten, Slovenie, Spanje, Frankrijk, Filipijnen, Finland, Griekenland, Nederland, Hongarije, Israel, Japan, Italie, Mexico, Libanon, Baskenland, Pakistan, Peru, Polen, Chechie, Rusland, Engeland, Sirie, Zuid Afrika, Zwisterland, Taiwan, Uruguay, Galicie en Catalonie.

In 2009 werd in Parijs beslist dat de Wereld Boekenhoofdstad in 2011 Buenos Aires zal zijn. Zij hebben een faam ivm de kwaliteit en varieteit van hun boekenindustrie, wat wil zeggen dat de kwaliteit van hun Buenos Aires Capital Libro.jpguitgevers, boekenwinkels en bibliotheken onder de loep werd genomen en goed werd bevonden. Voorheen was het Ljubljana in Slovenie. Het programma start zoals elk jaar op 23 april. Unesco baseert zich bij de keuze op het oordeel van de internationale uitgeversbond, de internationale boekenverkopers federatie en de internationale federatie van bibliotheken.

De stad die de titel een jaar mag houden organiseert verschillende activiteiten rond het boek, lezen en schrijven. In deze activiteiten worden de locale, nationale en internationale organisaties betrokken die iets te maken hebben met boeken en de boekcultuur in het algemeen. Er worden sponsers en fondsen aangetrokken om boeken te promoten of uit te geven die van algemeen nut zijn. De titel wordt ook gebruikt om het toerisme aan te trekken die geinteresseerd zijn in de literaire erfenis van de stad en de natie.

Het initiatief van Buenos Aires is een Toren van Babel maken op een van zijn prachtige pleinen, een toren die 25 meter hoog zal zijn en vol boeken hangt. Deze boeken mag iedereen binnenbrengen. Tijdens de plechtige inhuldiging van de maquette van het kunstwerk gaf ook de Belgische ambassade in name van Z.E. Dhr. Thomas Antoine en de consul Peter Ponjaert een Frans- en Nederlandstalig boek binnen.

"Mijn idee was om uit het dagelijks leven te ontsnappen en even te vliegen in onze fantasie" zegt Marta Minujin over haar installatie, de toren van Babel. Vanaf 7 mei zal de echte installatie te zien zijn op Plaza San Martin.

Menujin realizeerde in 1983 op 9 juli reeds een gelijkaardig project: een partenon van boeken. Zij maakte toen het partenon na met boeken die tijdens de dictatuur van Argentinië verboden waren. "Dit werk wil ik samen met de mensen maken." De bedoeling is dat zoveel mogelijke culturele entiteiten een boek in hun taal binnenbrengen, vandaar de titel van de installatie. Buenos Aires is heel wat culturele groepen rijk die hun taal en cultuur in alle vrijheid mogen promoten en onderhouden. Op dit vlak is Buenos Aires zeker geen toren van Babel, maar een voorbeeld voor de wereld dat taal en cultuur naast elkaar in vrede kunnen bestaan met respect naar elkaar toe. 


14:15 Gepost door BIB in boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |