12-03-11

Bafici

 

 

header_logo.png

Voor cinefielen en liefhebbers van de betere cinema begint het feest weer. het filmfestival van de onafhankelijke film opent op 6/3 zijn deuren in BA. Bafici is aan zijn 13de editie toe. In deze relatief korte tijd hebben zij een kwaliteitslabel uitgewerkt. Reeds 3 jaar werken ze samen met het filmfestival van Berlijn. Ook dit jaar zal de winnaar van de gouden beer hier als festival-sluiter getoond worden. Nadar and Simmin van de Iraanse cineast Asghar Farhadi.

Het filmfestival telt 426 films, lange en korte films, in 22 zalen en 11 locaties verspreid in de stad. Zoals de traditie het voorschrijft speelt de nationale film een belangrijke rol. 49 Argentijnse films en korte films zullen getoond worden, 11 ervan dingen mee naar een onderscheiding. Het festival wordt geopend met de film Vaquero, een Argentijnse premiere, in teatro 25 de Mayo op 6/3.

 

bafici_en_marcha_1_small.jpg

Bafici evolueert ook mee met de technologie. er zullen dit jaar films in 3D getoond worden. Tijdens de persconferentie in het mooie en praktische Museo Sivori in Palermo, sprak de minister van cultuur van de Stad Hernan Lombardi, en de directeur van Bafici, Sergio Wolf, over dit cultuur event waarop beiden fier mogen zijn.

De heer Lombardi zei dat hij met veel plezier een nieuwe editie van Bafici opent. Elk jaar groeit dit filmfestival zowel in culturele als economische waarde. "Bafici is een haven voor de export van onze cultuur en gedachtegoed. De faam die het festival heeft opgebouwd hebben we niet alleen te danken aan de bekwame mensen in de organisatie. Ook heb publiek daagt ons steeds weer uit om tot het uiterste te gaan. Het publiek in Buenos Aires, Argentinië, is een cultureel geschoold en veeleisend publiek."

Daarna dankte de heer Lombardi de verschillende ambassades die meewerkten aan deze editie, speciaal vernoemde hij de ambassade van Frankrijk, dat zoals elk jaar, goed is voor een groot aanbod aan films. Hij prees ook vooral de directie en de organisatie achter het festival:

"Sergio Wolf is geen man die op een comfortabele plaats bleef zitten, toen het festival een paar jaar terug reeds grote internationale faam had, hij zoekt steeds nieuwe uitdagingen en creaties die soms het gezonde verstand overstijgen, waardoor het kunst wordt."

 

Sergio Wolf bedankte iedereen die meewerkte aan het festival, in alle niveaus. Hij is nu 4 jaar in rij directeur van het festival en "elk jaar is het een nieuwe uitdaging om verder te gaan en te innoveren." Dit jaar ligt de klemtoon vooral bij de Argentijnse film. Vooral de uitdraging van de Argentijnse kwaliteitsfilm wil Bafici verder zetten. Samen met BAL, de organisatie om nieuw talent in contact te brengen met financiële middelen, wil Bafici werken aan een toekomst voor de cine in Argentinië en Latijns-Amerika. Ook het internationaal aanbod is dit jaar niet te onderschatten. Wolf legt uit dat de selectieraad zich dit jaar vooral gericht heeft op fictie, waarin de tijd driedimensionaal zal vertegenwoordigd zijn: verleden, heden en toekomst. Verder zijn er nieuwe categorieën bijgekomen, om de films meer gerichter tot bij het publiek te brengen. Naast fictie, is er nog de categorie van :

Kunst - Sport - Hartjes (Corazones) Hierdoor krijgen de films een extra dimensie naar het publiek toe. Vooral fier vermeldde hij de documentaire van Boca in de categorie Sport, waardoor er enig boe- en hoera-geroep in de zaal opsteeg.

Waar Wolf vooral aan wil werken is aan de doorstroming van de Argentijnse film naar de internationale markt. Producenten kloegen hierover en Bafici is bereid hierin een zeer actieve rol te gaan spelen. Hij was ook heel fier om de 3D films aan te kondigen die op het programma staan en de nieuwigheid van live muziek bij een paar geprogrammeerde films, dit in Teatro 25 de Mayo en in Metropolis. Hij sloot af dat hij nog zoveel te vertellen had, waarschijnlijk heel veel vergat, maar dat het festival in elk geval weer een voltreffer zal zijn.

De vragen van de pers waren gepaard aan eerst een paar woorden van lof naar Wolf toe. Toen een journalist vroeg wat er dit jaar verbeterd was aan het festival, antwoordde Wolf heel bescheiden:"Verbeterd? Als je bijna perfect bent, is het moeilijk om nog te verbeteren. (lachje)Uiteraard kan er altijd iets verbeterd worden, maar dat hoor ik dan liever na het festival van jullie, dan pas weet ik of onze verbeteringen geslaagd zijn."

Het festival opent zijn deuren op 6/3. In Abasto, de traditionele locatie, zullen alle zalen voorbehouden worden aan het festival. De kaartjes zullen dit jaar makkelijk op het internet kunnen gekocht worden. Andere locaties in de stad zijn te vinden op de website van het festival.

 

01:37 Gepost door BIB in filmen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.