06-03-11

Eloisa Cartonera

Eloisa Cartonera is een cooperatieve in La Boca, Buenos Aires die handgemaakte boeken uitgeven van karton. Dit karton verzamelen ze van de cartoneros van Buenos Aires. "Onze boeken bevatten Latijns Amerikaanse literatuur. Het begon allemaal in 2001. We zijn een product van de crisis. We krijgen ook wel eens de kritiek dat we de crisis en de armoede esthetizeren. Toch is het zo niet echt gegaan. Een groep mensen kwam tesamen om op verschillende manieren samen te werken, om nieuwe dingen te leren, om een cooperatieve op te bouwen en te leren hoe we onszelf konden bedruipen en managen. Gaandeweg kwamen we tot een concept. Er werd enorm veel plezier, enthousiasme en liefde in ons werk gestoken. We kregen er elke dag meer en meer plezier in. De vorige kataloog bevatte 100 titels, en vandaag zijn we aan 200 titels toe. Tussen deze titels vind je poezie, theaterstukken, korte verhalen, literatuur voor kinderen, mythes..allemaal van Zuid-Amerikaanse schrijvers.

In hun kataloog vind je boeken van Rodrigo Rey Rosa, Alemian Manuelito, Gabriela Bejerma, Ricardo Piña, Andres Caicedo, Fabian Casas en anderen . Enrique Lihn is een Chileense schrijver die overal waar hij kwam een boek schreef, zoals in Peru, in Cuba en uiteraard in Buenos Aires. Van hem zullen ze een anthologie uitgeven 'Poeta y extranjero'.

Elois begon op een artistieke manier, maar al gauw groeide het project uit tot een sociaal programma. Zij kochten het karton van de cartoneros aan een iets hogere prijs dan ze normaal voor hun karton kregen. De cartoneros waren nieuwsgierig wat ze ermee gingen doen en voor ze het wisten werden ze uitgenodigd om mee te werken. Iedereen heeft zijn job in Elois, iedereen kan zijn steentje bijdragen. Cartoneros die niet konden lezen noch schrijven, krijgen nu bijscholing terwijl ze de boeken drukken. Zij geven ook de kans aan schrijvers die nog niet bekend zijn. Ook bekende schrijvers geven aan Elois een verhaal speciaal voor hun boeken. Onze droom is om te participeren in de Internationale boekenbeurs in Buenos Aires. Dat is niet makkelijk, want de stands zijn zeer duur. We zouden er dit jaar kunnen bijzijn, dit door sponsering van de Braziliaanse ambassade.


http://www.eloisacartonera.com.ar/

La mejor manera de comprar un libro es ir a la libreria en Brandsen 647, La Boca, la cual se encuentra abierta de lunes a sabados, 2-6pm. Aqui es donde encontraran los mayores catalogos y tambien pueden ver como se realiza todo el proceso junto.

Mas links para los ojos y oidos:

El Folk: Whashimgton Cucurto (Autor y Fundador) y otras charlas sobre Eloisa.
http://www.youtube.com/watch?v=rIBb2VJ5l4U
El Art: Fotos de Eloisa Artwork en la 27th Bienal de San Paolo, Sao Paolo.
http://www.projectbase.org.uk/ImageBank
Los Libros: un video casero de Eloisa de como lo hacen.
http://www.eloisacartonera.com.ar/videos.html

15:14 Gepost door BIB in boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.