11-11-10

Nieuwtjes uit Literatuurland

congo-reybrouck.jpg9 november 2010
David Van Reybrouck wint de AKO Literatuurprijs
 
De Vlaamse cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck kreeg maandagavond in Haarlem de AKO Literatuurprijs voor zijn non-fictieboek Congo. Een geschiedenis.
Van Reybrouck (1971) ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro. Volgens de jury is Congo 'een knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancier.'
 
Congo. Een geschiedenis verscheen in mei 2010, vlak voor de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Van Ruybrouck won enkele weken geleden ook al de Libris Geschiedenis Prijs 2010, de jaarlijkse onderscheiding voor het beste Nederlandstalige historische boek van het afgelopen jaar.
(Bron: de Standaard)
 


31 oktober 2010
Harry Mulisch overleden
 
mulisch.jpgMulisch was al een tijdje ziek. Zijn goede vriend Marcel van Dam stelde vrijdag dat de 83-jarige auteur 'er ernstig aan toe' is. Iemand anders vertelde aan het Algemeen Dagblad (AD) dat de schrijver thuis geen mensen meer uitnodigde.
Harry Kurt Victor Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. Zijn vader werd geboren in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije en emigreerde na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Zijn moeder was joods, geboren in Antwerpen. Hij debuteerde als schrijver in 1947 met het verhaal 'De kamer' in Elseviers weekblad, waarvoor hij ook reportages schreef over het proces tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in 1961. Mulisch' debuutroman 'Archibald Strohalm' verscheen in 1952.
 
Grote Drie
 
Mulisch is de laatste van de 'Grote Drie' die de Nederlandse literatuur domineerden in de tweede helft van de twintigste eeuw. De twee anderen, Willem Frederik Hermans en Gerard Reve, zijn al gestorven.
Nadat hij in Nederland zijn naam als auteur vestigde met onder andere ‘Het zwarte licht’ (1956), ‘Het stenen bruidsbed’ (1959), ‘De toekomst van gisteren’ (1972) en ‘Twee vrouwen’ (1975), verwierf hij ook internationale bekendheid met ‘De Aanslag’ (1982), zijn eerste echte bestseller. Bij de Duitse represailles na een aanslag op een NSB'er tijdens de Tweede Wereldoorlog komt de familie van het hoofdpersonage om. De absurde waarheid van de aanslag moet als een puzzel bij elkaar gezocht worden.
Zijn allerbekendste boek publiceerde Mulisch in 1992, zijn magnum opus met 901 bladzijden en 65 hoofdstukken. In 'De ontdekking van de hemel' beslist God zijn contract met de mensheid op te zeggen. Dit boek werd drie jaar geleden uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden.
(Bron: De Standaard)
 

 

03:55 Gepost door BIB | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.